3
Eficacitatea vaccinului și durata protecției

Sunt vaccinurile împotriva COVID-19 eficiente împotriva noilor variante îngrijorătoare ale virusului SARS-CoV-2?

4:07
416
Views
0
Likes
17/12/2021

Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor eficiente împotriva COVID-19 este unul dintre succesele ale acestei pandemii. Până acum, vaccinurile rămân eficiente împotriva formelor severe de boală cauzate de toate variantele îngrijorătoare, în ciuda unor neajunsuri în ceea ce privește prevenirea unor forme ușoare ale bolii.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 care cauzează boala COVID-19, se modifică în timp. Deși majoritatea schimbărilor au impact mic asupra proprietăților virusurilor, unele mutații pot afecta capacitatea de răspândire, severitatea bolii sau eficiența vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnosticare sau alte măsuri de sănătate publică și sociale.

Variantele cu risc mare pentru sănătatea publică mondială sunt definite de OMS drept variante de interes sau îngrijorătoare. O variantă de interes poate deveni îngrijorătoare dacă se dovedește a fi o amenințare mai mare demonstrată de răspândirea internațională, severitate crescută a bolii, evitarea răspunsului imun sau capacitatea de a întrece alte tulpini. Clasificarea virusurilor ajută comunitatea globală să prioritizeze monitorizarea și cercetarea și, apoi, să fundamenteze răspunsul la pandemia Covid-19.

Următoarele variante au fost clasificate ca îngrijorătoare:

  • Varianta Alpha (B.1.1.7.) despre care știm că are un grad de transmitere virală mare și care a fost varianta dominantă în Europa. Această variantă a fost descrisă ca având o capacitate redusă de a evita sistemul imun.
  • Varianta Beta (B.1.351) este mai greu neutralizată de plasma obținută de la pacienți infectați cu variante anterioare, iar dovezile preliminare sugerează o eficacitate redusă a vaccinurilor împotriva formelor ușoare spre moderate.
  • Varianta Gamma (P.1) poate cauza o formă severă a bolii, chiar și la cei care au mai fost infectați, dar este nevoie de mai multe studii pentru a extinde această informație. De asemenea, și la această variantă a fost identificată o capacitate moderată de a evita răspunsul imunitar.
  • Varianta Delta ( B.1.617.2) este mai transmisibilă decât variantele anterioare și din decembrie 2021 este dominantă în regiunea europeană.
  • Varianta Omicron (B.1.617.2) are un număr mare de mutații, unele îngrijorătoare. A fost detectată mai rapid decât valurile anterioare, ceea ce sugerează că are un avantaj de transmitere. Caracteristicile variantei Omicron sunt încă în curs de cercetare, dar dovezile arată că vaccinurile împotriva Covid-19 asigură protecție împotriva formelor severe de boală cauzate de variantele de SARS-CoV-2 care circulă acum, inclusiv Delta.

Trebuie să rămânem vigilenți și să nu lăsăm garda jos. În timp ce extindem vaccinarea și disponibilitatea vaccinurilor, mai ales pentru populația la risc crescut, trebuie să continuăm să aplicăm măsurile de sănătate publică și sociale: purtăm mască, ne spălăm des pe mâini și păstrăm distanța fizică.

Tags