4
Co-administrare, intervalul dintre doze și caracterul interschimbabil

Este posibil ca vaccinurile împotriva COVID-19 și cel gripal (sau altul) să fie administrate unei persoane în același timp?

1:40
652
Views
5
Likes
26/11/2021

Administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 și gripei în timpul aceleiași vizite ar avea mai multe beneficii: reducerea numărului de vizite la medic, oferirea de protecție în timp util împotriva ambelor boli și scăderea poverii generale asupra serviciilor de sănătate.

În prezent, un număr limitat de dovezi sugerează că administrarea în același timp a vaccinurilor împotriva COVID-19 si a vaccinurilor inactivate este acceptabilă în ceea ce privește imunogenicitatea și reactogenicitatea.

Prin urmare, OMS consideră că administrarea concomitentă a unui vaccin gripal sezonier inactivat și a oricărei doze de vaccin COVID-19 este acceptabilă, având în vedere riscul substanțial cunoscut de îmbolnăvire gravă pentru adulții infectați cu virusul gripal sau SARS-CoV-2. Deși teoretic nu există motive de îngrijorare, OMS recomandă utilizarea membrului contralateral pentru injectare, atunci când cele două vaccinuri sunt administrate în timpul aceleiași vizite, pentru a minimiza orice risc potențial. Se recomandă monitorizarea continuă de farmacovigilență a administrării concomitente a celor două vaccinuri[^1].

 

Referințele:

  1. Coadministration of seasonal inactivated influenza and COVID-19 vaccines: interim guidance, 21 October 2021. https://apps.who.int/iris/handle/10665/346897
Tags