Vaccinurile sunt sigure, eficiente și ar trebui administrate persoanelor cu afecțiuni hepatice cronice, indiferent de cauza și severitatea bolii hepatice. Aici sunt incluse persoanele care suferă de ciroză sau decompensare hepatică, cancer hepatobiliar și beneficiarii de transplant hepatic.
Cei cu afecțiuni hepatice cronice au un risc crescut de spitalizare, internare la terapie intensivă, intubare și/sau ventilare sau deces asociat COVID-19. Din cauza morbidității și mortalității crescute, este important ca aceste persoane, contactele apropiate și furnizorii lor de servicii medicale să fie vaccinați împotriva COVID-19. Nu există dovezi că vaccinurile COVID-19 au vreun impact negativ asupra unei persoane cu afecțiuni hepatice cronice.
Vaccinurile COVID-19 actuale oferă o bună protecție împotriva îmbolnăvirilor grave și a decesului pentru toate variantele de virus descoperite până în prezent. Prin urmare, atingerea unei rate ridicate de vaccinare cu schema primară și cu doze suplimentare în rândul tuturor persoanelor eligibile, în special al celor mai vulnerabile, rămâne o prioritate.
Pacienții cu afecțiuni hepatice cronice și stabili din punct de vedere medical aflați sub tratament antiviral pentru hepatita B sau hepatita C sau sub alte tratamente medicale trebuie să beneficieze de vaccinarea împotriva COVID-19 fără întreruperea tratamentului.
Pacienții cu afecțiuni hepatice cronice vor beneficia de protecție extinsă împotriva COVID-19 și a gripei prin co-administrarea vaccinurilor COVID-19 și antigripale sezoniere, acolo unde este posibil.
Cei care au avut COVID-19 se pot vaccina împotriva bolii deoarece combinația dintre imunitatea dobândită natural și cea indusă de vaccin poate oferi o mai bună protecție împotriva reinfectării.