12
Vaccinul Janssen COVID-19 (Johnson & Johnson)

Care sunt cele mai frecvente și rare reacții adverse asociate cu administrarea vaccinului Janssen?

2:03
1239
Views
8
Likes
17/12/2021

Începând cu 31 august 2021 au fost administrate aproximativ 33,5 milioane de doze de vaccin Janssen. Cele mai frecvente efecte adverse sunt dureri în zona injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și greață. Aceste efecte sunt ușoare sau moderate și dispar după o zi sau două de la vaccinare.

În urma monitorizării siguranței după introducerea pe piață, au fost identificate următoarele semnale rare de îngrijorare: tromboză cu sindrom de trombocitopenie în aproximativ două cazuri la un milion de doze administrate, sindromul Guillain-Barre Syndrome în 7-8 cazuri la un milion de doze administrate și sindrom de extravazare capilară în 0,21 de cazuri la un milion de doze administrate, unele întâlnite la persoane cu antecedente.

În țările cu transmitere continuă de SARS-CoV-2, beneficiile vaccinării pentru protejarea împotriva COVID-19 depășesc cu mult riscurile efectelor adverse rare. Raportul beneficii - riscuri este cel mai mare la vârstnici, deoarece riscul unor forme grave de COVID-19, inclusiv de cazuri de tromboză provocate de COVID-19, crește o dată cu vârsta.

Este important să reținem că reacțiile adverse grave sunt foarte rare și tratabile, o dată ce au fost diagnosticate din timp, iar riscurile sunt mai mari în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19 decât după vaccinare.

Tags