12
Vaccinul Janssen COVID-19 (Johnson & Johnson)

Cum acționează vaccinul COVID-19 Janssen?

1:29
1484
Views
6
Likes
17/3/2023

Vaccinul COVID-19 Janssen este un vaccin cu vector compus dintr-un alt virus (un adenovirus tip 26) care a fost modificat prin adăugarea genei care produce proteina spike a virusului SARS-CoV-2 (glicoproteina (Ad26.COV2-S). Este proteina de la suprafața virusului SARS-CoV-2 care îl ajută să pătrundă în celulele organismului.

Adenovirusul de tip 26 este un adenovirus uman non-replicativ. Virusul din vaccin nu cauzează boala. Vaccinarea cu acest adenovirus inactivat antrenează corpul să recunoască virusul SARS-CoV-2 și să declanșeze un răspuns imun împotriva proteinei spike care va contribui la prevenirea bolii în cazul în care virusul SARS-CoV-2 pătrunde în organism.

Adenovirusul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Cu ajutorul acestei gene, celulele vor produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei respective va recunoaște proteina spike drept străină și va produce anticorpi, activând celulele T care o vor ataca. Ulterior, dacă persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina spike de pe suprafața virusului și va fi pregătit să apere organismul împotriva ei.

Vaccinul COVID-19 Janssen:

  • conține un adenovirus inactivat purtător al genei care produce proteina spike a virusului SARS-CoV-2
  • antrenează organismul persoanei vaccinate să atace virusul SARS-CoV-2

Recomandări provizorii ale Grupului consultativ strategic de experți în imunizare (SAGE) pentru utilizarea vaccinurilor COVID-19:

https://www.who.int/groups/strategic-advisory-group-of-experts-on-immunization/covid-19-materials

Tags