8
Aprobări ale autorităților de reglementare

Unele vaccinuri COVID-19 utilizate nu au fost aprobate de OMS. Sunt oare sigure și eficace?

1:12
81
Views
0
Likes
29/6/2021

Până în prezent, OMS a aprobat mai multe vaccinuri COVID-19 pe lista de utilizare de urgență. Alte vaccinuri care nu au fost încă aprobate de OMS sunt fie în curs de evaluare, fie nu au fost depuse pentru această evaluare specifică. Dacă un vaccin nu a fost evaluat și aprobat de OMS nu înseamnă neapărat că nu este sigur și eficace, dar nu va beneficia de recomandarea specifică a OMS și de distribuția prin agențiile ONU.

Lista de utilizare de urgență OMS permite accesul accelerat la vaccinuri COVID-19 pentru țările care doresc să își protejeze lucrătorii din domeniul sanitar și populațiile la risc. Este o condiția preliminară pentru aprovizionarea cu vaccinuri prin Facilitatea COVAX și permite țărilor să urgenteze aprobarea autorităților de reglementare pentru importul și administrarea vaccinurilor COVID-19.

  • OMS include pe Lista de utilizare de urgență (EUL) vaccinurile pe care le-a evaluat atent din punct de vedere al siguranței și eficacității.
  • Vaccinurile aprobate la nivel național care nu sunt (încă) pe EUL OMS pot fi sigure și eficace, dar OMS nu a fost încă în măsură să evalueze acest lucru.
Tags