2
Vaccinurile și infecția

Ce se va întâmpla dacă vaccinurile nu vor mai fi eficiente împotriva noilor variante?

2:08
87
Views
0
Likes
14/4/2021

Știm că virusurile SARS-CoV-2 vor continua să evolueze. Unele variante noi ale virusului pot fi asociate cu avantaje biologice, ceea ce determină o mai mare transmisibilitate, gravitate a bolii, risc de reinfectare sau modificare a țintei antigenice a vaccinurilor, ducând la scăderea eficacității vaccinului. Dar acest lucru nu se va întâmpla brusc, adică protecția indusă de vaccin este extinsă și include un răspuns atât umoral, cât și celular. Proteina S –antigenul din vaccinuri- este mare, așadar va declanșa producția unei game largi de anticorpi neutralizanți. Totuși, odată cu acumularea unui număr critic de mutații în domeniul de legare a receptorului proteinei S, capacitatea de neutralizare a vaccinului poate fi compromisă.

OMS și partenerii au o abordare coordonată a monitorizării și evaluării variantelor și a impactului acestora asupra eficacității vaccinului.

Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a limita circulația virusului și a întârzia mutațiile ce pot reduce eficacitatea vaccinurilor actuale. Virusul evoluează numai prim replicare și astfel, prevenirea infectării prin toate mijloacele disponibile va reduce șansele de apariție a variantelor omise. Totuși, este tot mai clar că producătorii vor fi nevoiți și sunt pregătiți să se adapteze la evoluția virală a COVID-19, luând în considerare cele mai noi variante pentru viitoare doze de rapel.

Tags