11
Vaccinul Vaxzevria – Oxford-AstraZeneca

Este sigur vaccinul Vaxzevria, de la Oxford-AstraZeneca?

2:51
1424
Views
7
Likes
17/3/2023

Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient în protejarea populației de riscurile foarte grave ale COVID-19, inclusiv decesul, spitalizarea și forme severe ale bolii.

Printre simptomele obișnuite și ușoare în urma vaccinării se numără slăbiciune, durere, stări febrile, roșeață, mâncărimi, umflături, vânătăi în locul injecției, oboseală, dureri de cap, febră, greață sau dureri musculare.

Un sindrom foarte rar întâlnit – cheagurile de sânge, combinate cu un număr scăzut de trombocite, descris ca tromboză cu sindromul de trombocitopenie (TTS) – a fost raportat între 3 și 30 de zile de la vaccinare cu vaccinul ChAdOx1-S [recombinant]. Date din Marea Britanie (din 14 iunie 2021) și din Uniunea Europeană sugerează că riscul de TTS este estimat la aproximativ un caz la 100.000 de adulți vaccinați.

De asemenea, au fost raportate și cazuri rare de sindrom Guilllain-Barre (GBS) în urma vaccinării cu acest vaccin.

OMS a analizat toate dovezile aferente acestor cazuri rare și a concluzionat că beneficiile acestor vaccinuri în prevenirea formelor grave de boală și a decesului depășesc cu mult riscurile minore. În plus, OMS și mai multe țări fac cercetări și acționează pentru a atenua și mai mult aceste riscuri.

Cadrele medicale trebuie să fie atente la semnele și simptomele de tromboembolism și trombocitopenie. Persoanele vaccinate trebuie atenționate să ceară imediat ajutor medicală dacă după vaccinare au simptome cum ar fi dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri persistente de stomac. În plus, oricine prezintă simptome neurologice, inclusiv dureri de cap persistente, vedere încețoșată sau vânătăi în afara locului administrării vaccinului, apărute la câteva zile după vaccinare, trebuie să solicite imediat îngrijire medicală.

Este important să reținem că reacțiile adverse grave sunt foarte rare și tratabile atunci când sunt diagnosticate din timp, și că riscurile sunt mai mari în cazul îmbolnăvirii decât după vaccinare.

Actualizare (martie 2023):

A fost observat un posibil risc de apariție a unor cazuri rare de SGB în urma vaccinării cu vaccinul Oxford-AstraZeneca. SGB poate apărea, de asemenea, în urma îmbolnăvirii de COVID-19 și a altor infecții virale. SGB este rar și poate fi tratat dacă este diagnosticat la timp. Cazuri foarte rare de sindrom de scurgere capilară (SSC) au fost, de asemenea, raportate în urma vaccinării cu vaccinul Oxford-AstraZeneca, cu o rată de raportare estimată de 1 caz la 5 milioane de doze.

Recomandări provizorii ale Grupului consultativ strategic de experți în imunizare (SAGE) pentru utilizarea vaccinurilor COVID-19:

https://www.who.int/groups/strategic-advisory-group-of-experts-on-immunization/covid-19-materials

Tags