11
Vaccinul Vaxzevria – Oxford-AstraZeneca

Persoanele care au suferit de sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT) după vaccinarea cu AstraZeneca (Vaxzevria) prezentau anumite afecțiuni medicale sau factori de risc?

1:40
113
Views
1
Likes
17/3/2023

Persoanele care au suferit de sindromul de tromboză asociată cu trombocitopenie (STT) după vaccinarea cu AstraZeneca nu aveau alte afecțiuni care să fie o contraindicație sau să impună măsuri de precauție speciale în cazul vaccinării cu AstraZeneca. Tulburările de coagulare rare, cum ar fi tromboza venoasă cerebrală, sunt mai des întâlnite la femeile însărcinate sau la lăuze. Alți factori de risc pentru astfel de evenimente sunt inițierea recentă a contracepției orale, septicemia, cancerul și orice boală cronică ce sporește tendința de a forma cheaguri de sânge, cum ar fi factorul V Leiden sau lupus. Totuși, niciuna dintre aceste afecțiuni nu este asociată cu trombocitopenia; aceste afecțiuni nu au fost identificate drept factori de risc pentru STT, prin urmare niciuna dintre ele nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Actualizare (martie 2023): Cazurile rare de STT după vaccinare reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea ulterioară cu același vaccin.

Tags