3
Eficacitatea vaccinului și durata protecției

De ce varianta Omicron a fost desemnată drept variantă de îngrijorare și poate afecta și persoanele deja vaccinate?

2:29
111
Views
0
Likes
18/1/2022

OMS a desemnat varianta B.1.1.529 (numită Omicron) drept variantă de îngrijorare pe 26 noiembrie 2021. Aceasta prezintă un număr mare de mutații, unele îngrijorătoare, pentru că pot afecta caracteristicile virusului, cum ar fi gradul de transmitere, severitatea bolii, capacitatea de eludare a sistemului imunitar, diagnosticarea sau reacția organismului la tratament.

S-a demonstrat că varianta Omicron se transmite mai ușor dar este mai puțin severă decât varianta Delta, mai ales la persoanele vaccinate. Totuși, nu ar trebui considerată drept variantă ușoară. Vaccinurile au o eficacitate ridicată în ceea ce privește protejarea împotriva unei forme severe de boală și a decesului, inclusiv in cazul variantei Omicron, dar ele nu elimină riscul infectării, iar eficacitatea lor împotriva variantei simptomatice a variantei Omicron se pare că este redusă. Drept urmare, sunt șanse mari ca persoanele vaccinate să se infecteze cu Omicron. Totuși, aceste studii relevă și că vaccinarea oferă, în continuare, un grad mare de protecție împotriva formelor severe de boală și de spitalizare în cazul variantei Omicron.

Vaccinurile vor fi, în continuare, prima linie de apărare împotriva bolii și sunt foarte importante pentru persoanele la risc, inclusiv vârstnici, cadre medicale și bolnavi cronici.

Cea mai bună metodă de a preveni infectarea și o formă severă de boală cauzată de varianta Omicron sau de alte variante de SARS-CoV-2 rămâne vaccinarea și păstrarea distanței fizice, purtarea măștii atunci când distanțarea nu este posibilă, spălarea frecventă a mâinilor și aerisirea spațiilor închise.

Tags