3
Eficacitatea vaccinului și durata protecției

Este necesară doza booster de vaccin COVID-19?

1:24
358
Views
0
Likes
17/3/2023

Eficacitatea vaccinurilor împotriva infecției cu SARS-CoV, precum și trecerea printr-o formă ușoară de boală în urma vaccinării standard cu primele doze scad în timp, pe când protecția împotriva unei forme severe de boală sau a decesului rămâne ridicată, chiar și în cazul variantei Omicron. O doză booster poate reface în mod semnificativ răspunsul imunitar al organismului, mai ales la persoanele în vârstă. Un număr din ce în ce mai mare de țări publică studii despre eficacitatea vaccinurilor în cazul dozelor booster, dar mai puțin despre durata acesteia. Toate datele indică o îmbunătățire a gradului de protecție împotriva unei forme severe de boală și a decesului.

OMS recomandă țărilor care oferă doze booster să se concentreze în primul rând pe grupurile cele mai vulnerabile și pe cadrele medicale pentru a scădea la minimum riscurile de deces și de cazuri severe, iar capacitatea sistemului medical de a oferi servicii de calitate să crească.

Actualizare (martie 2023):

O primă doză de rapel se administrează de obicei la 4-6 luni după terminarea seriei primare. Dozele de rapel pot fi un vaccin cu tulpina ancestrală sau un vaccin care încorporează o tulpină variantă. Deoarece eficacitatea vaccinului scade după o perioadă de timp, o a doua doză de rapel ar trebui, de asemenea, să fie oferită la 4-6 luni după ultima doză sau, dacă a trecut această perioadă, cât mai curând posibil după aceea, în special pentru grupurile prioritare cu cel mai mare risc.

Tags