5
Siguranță

De ce unele țări vaccinează copiii?

Principalele obiective de sănătate publică ale vaccinării COVID-19 sunt reducerea numărului de îmbolnăviri grave și de decese și menținerea serviciilor esențiale.

Acesta este motivul pentru care cea mai mare prioritate în fiecare țară ar trebui să fie vaccinarea:

  • persoanele cu cel mai mare risc de rezultate severe (persoane imunocompromise de vârstă eligibilă, inclusiv copii începând cu vârsta de 5 ani, adulți în vârstă, rezidenți ai unităților de îngrijire medicală pe termen lung, persoane cu boli cronice și grupuri socio-demografice dezavantajate, inclusiv refugiați);
  • contactele apropiate ale persoanelor imunocompromise;
  • personal din serviciile esențiale (cum ar fi cadre medicale din prima linie, asistenți sociali și profesori).

Țările cu un nivel mare de acoperire vaccinală cu doze din schema de cază și o doză de rapel la grupurile de populație prioritare și care dispun de mijloacele financiare și programatice pentru a face acest lucru, pot oferi o formulă pediatrică aprobată a vaccinului COVID-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

În decizia cu privire la oferirea de vaccinuri copiilor sănătoși începând cu vârsta de 5 ani, țările trebuie să ia în considerare echilibrul dintre beneficiile și riscurile vaccinării cu COVID-19 la această grupă de vârstă, în contextul epidemiologic specific.

  • COVID-19 este, în general, mai puțin severă la copiii sănătoși cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, dar ocazional poate duce la o boală gravă.
  • Studiile clinice pentru testarea siguranței și eficacității vaccinului COVID-19 la copiii mici au fost supuse unui proces riguros și au trebuit să respecte aceleași standarde ca și în cazul altor vaccinuri.
Tags