5
Siguranță

Ce se întâmplă dacă se raportează un efect secundar grav?

1:52
87
Views
0
Likes
14/4/2021

Ca la orice vaccin, siguranța și eficacitatea vaccinului COVID-19 trebuie monitorizate atent, pe măsură ce se livrează. Dacă se raportează o problemă după vaccinare, autoritățile de sănătate vor derula o investigație amănunțită pentru a analiza dacă efectul secundar raportat are o legătură de cauzalitate cu vaccinarea.

În timpul acestor investigații, foarte rar se constată că problemele de sănătate au fost cauzate de vaccinul în sine. De cele mai multe ori, apariția evenimentelor adverse coincide, în timp, cu momentul vaccinării, fără a avea neapărat vreo legătură cu vaccinarea. Uneori au de-a face cu modalitatea de stocare, transportare sau administrare a vaccinului.

În cazurile foarte rare în care se suspectează o reacție adversă reală sau există o acumulare de efecte secundare raportate, utilizarea vaccinului (sau a unui anumit lot de vaccinuri) poate fi suspendată. Vor avea loc noi investigații pentru a stabili exact ce a cauzat evenimentul și se vor lua măsuri corective. OMS lucrează constant cu producătorii de vaccinuri, cu autoritățile sanitare și cu alți parteneri pentru a monitoriza în permanență orice probleme de siguranță și eventuale efecte secundare.

Tags