5
Siguranță

Vaccinurile ARNm provoacă miocardită ca reacție adversă?

2:45
4207
Views
45
Likes
20/9/2021

Febra, durerea de cap, durerile musculare și durerea la locul injectării rămân cele mai frecvente reacții adverse ale vaccinării împotriva COVID-19. Totuși, au fost raportate cazuri de miocardită/pericardită (inflamarea mușchiului cardiac) și pericardită (inflamarea membranei din jurul inimii) după vaccinarea împotriva COVID-19. Deși pot duce la îmbolnăviri grave, sunt deseori forme ușoare și răspund bine la tratamentul conservator. De regulă, au apărut la câteva zile de la vaccinare, mai ales în rândul bărbaților tineri și mai des după a doua doză de vaccin COVID-19 ARNm. Este important de reținut că frecvența miocarditei/pericarditei ulterioare infectării naturale cu SARS-COV-2 este mult mai mare (de aproximativ șase ori) decât la persoanele vaccinate.

Până în prezent, dat fiind numărul limitat de cazuri și prognosticul favorabil, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilenței (PRAC) al Agenției Europene pentru Medicamente, Subcomitetul pentru COVID-19 al Comitetului consultativ global pentru siguranța vaccinurilor (GACVS) al OMS și Comitetul consultativ privind practicile de imunizare (ACIP) din SUA au ajuns la concluzia că beneficiile vaccinurilor COVID-19 ARNm privind reducerea spitalizărilor și deceselor asociate infectărilor cu COVID-19 depășesc în continuare riscurile de miocardită și pericardită chiar și în rândul tinerilor.

Clinicienii trebuie să fie conștienți de riscul rar de miocardită și pericardită la vaccinurile ARNm și de cei care vor fi cel mai probabil afectați. Trebuie să fie atenți la prezentări cu dureri toracice acute, dificultăți de respirație și palpitații ce pot fi semne ale miocarditei dobândite după vaccinare, în special la adolescenți sau bărbați tineri. Cadrele medico-sanitare sunt încurajate să raporteze toate evenimentele de miocardită și alte evenimente adverse observate la aceste vaccinuri și la altele. Subcomitetul GACVS pentru COVID-19 va continua să analizeze datele privind siguranța de la toate vaccinurile COVID-19 și va actualiza recomandările, la nevoie.

Referințe:

Rezumat:

  • Au fost raportate cazuri rare de miocardită/pericardită și pericardită după vaccinarea împotriva COVID-19. De regulă, sunt forme ușoare și răspund bine la tratament.
  • De regulă, cazurile raportate au apărut la câteva zile de la vaccinare, mai ales la bărbați tineri și mai des după a doua doză de vaccinuri COVID-19 ARNm.
  • Beneficiile vaccinurilor COVID-19 ARNm de reducere a spitalizărilor și deceselor din cauza infectărilor cu COVID-19 continuă să depășească riscurile de miocardită și pericardită în rândul tinerilor.
Tags