După finalizarea cu succes a studiilor de fază III și după ce produsul este autorizat, sunt folosite studiile de fază IV, numite și studii de supraveghere după punerea pe piață, pentru a continua monitorizarea siguranței și eficacității vaccinului odată utilizat în populație. Faza a IV-a constituie extinderea cunoștințelor despre eficacitatea vaccinului odată ce acesta a fost aprobat pentru comercializare și începe să fie utilizat sistematic în populație. Pe lângă reacțiile adverse foarte rare care ar putea apărea odată cu utilizarea sa și care nu fuseseră depistate în fazele anterioare, eficacitatea este evaluată și prin supraveghere epidemiologică continuă.
Miliarde de doze de vaccinuri COVID-19 au fost administrate la nivel global în 2021. Datorită sistemelor puternice de supraveghere, la utilizarea pe scară largă a vaccinurilor împotriva COVID-19 au fost raportate unele efecte adverse foarte rare, neidentificate anterior, Au fost raportate cazuri foarte rare de anafilaxie la cele mai multe vaccinuri COVID-19 – anafilaxia este tratabilă dacă este recunoscută la timp și tratată rapid.
Cazuri foarte rare de miocardită și pericardită au fost observate în urma vaccinării cu vaccinuri pe bază de ARNm, mai ales după a doua doză de vaccinare și mai frecvent la bărbații mai tineri. Miocardita și pericardita sunt ușoare în majoritatea cazurilor și se rezolvă cu tratament și odihnă.
Un număr mic de evenimente tromboembolice, foarte rare, în asociere cu trombocitopenie, au fost raportate după vaccinarea cu vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Au fost raportate, de asemenea, cazuri rare de sindrom Guillain-Barré după vaccinarea cu aceste două vaccinuri. OMS a analizat toate dovezile privind aceste evenimente rare și a concluzionat că beneficiile acestor vaccinuri în prevenirea formelor severe a bolii și a deceselor depășesc cu mult aceste mici riscuri. În plus, OMS și țările efectuează cercetări și aplică acțiuni pentru a atenua și mai mult aceste mici riscuri.
Toate vaccinurile împotriva COVID-19 vor continua să fie monitorizate îndeaproape, iar OMS va analiza toate dovezile solide legate de siguranța și eficacitatea acestora, pentru a se asigura că programele de vaccinare împotriva COVID-19 sunt cât mai sigure.