Chiar dacă fiecare vaccin trece prin trei faze de testare clinică înainte de a fi utilizat, anumite vaccinuri sau loturi de vaccinuri pot fi retrase sau retrimise după ce au fost distribuite în diferite țări. Retrimiterile sau retragerile de vaccinuri din motive de siguranță sunt foarte rare.
De regulă, retrimiterile sunt inițiate voluntar de către producătorul de vaccinuri, dacă în cadrul monitorizării continue a calității producției de vaccinuri constată o neregulă ce afectează un anumit lot de vaccinuri. Uneori, autoritățile de sănătate pot suspenda sau retrage temporar un anumit lot de vaccinuri ca măsură de precauție în timp ce investighează un eveniment acut sever generat de o imunizare sau o serie de evenimente adverse.
În majoritatea cazurilor, o persoană care a primit un vaccin dintr-un lot retras nu va trebui să facă nimic după retragerea vaccinului. Dacă vaccinul a fost retras din cauza unei posibile probleme de siguranță, cei care au fost vaccinați trebuie să discute cu medicul lor dacă sunt îngrijorați că ar putea avea o reacție. Dacă retragerea unui vaccin se datorează eficacității scăzute a vaccinului, cei care au primit un vaccin din lotul respectiv ar putea fi nevoiți să se vaccineze din nou pentru a se asigura că sunt protejați împotriva bolii.