1
Întrebări generale

Ce sunt vaccinurile COVID-19 bivalente de rapel?

5:07
1358
Views
6
Likes
20/9/2022

Unele vaccinuri COVID-19 ARNm au fost adaptate la variantele actuale de SARS-CoV-2. Vaccinurile actualizate conțin două molecule de ARNm: una cu instrucțiuni pentru producerea proteinei din tulpina originală de SARS-CoV-2; și încă una – fie o moleculă cu instrucțiuni de producere a proteinei din subvarianta Omicron BA.1, fie o moleculă cu instrucțiuni pentru producerea unei proteine din subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 ale SARS-CoV-2.

Aceste vaccinuri actualizate pot extinde protecția împotriva diferitelor variante și se estimează că vor contribui la menținerea unei protecții optime împotriva COVID-19 pe măsură ce virusul evoluează.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) a recomandat, începând cu 1 septembrie 2022, autorizarea următoarelor trei vaccinuri bivalente adaptate pentru o protecție extinsă împotriva COVID-19:

  • Comirnaty Original/Omicron BA.1 de la Pfizer
  • Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 și
  • Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 de la Pfizer-BioNTech.

Vaccinurile bivalente vor fi utilizate ca doze de rapel la persoanele cu vârsta peste 12 ani care au primit cel puțin schema de vaccinare primară împotriva COVID-19. Versiunile adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer-BioNTech) și Spikevax (fost Moderna) pot declanșa un răspuns imun mai puternic împotriva Omicron BA.1 și al tulpinii originale SARS-CoV-2 la cei deja vaccinați. S-au dovedit mai eficiente decât vaccinurile originale, în special la declanșarea răspunsurilor imune împotriva subvariantei BA.1. Efectele secundare ale vaccinurilor adaptate au fost comparabile cu cele observate la vaccinurile originale, fiind de regulă moderate și de scurtă durată.

Vaccinurile bivalente cu BA4-BA5 au fost aprobate pentru a maximiza protecția împotriva variantei actuale de Omicron pe baza tuturor dovezilor disponibile, cum ar fi:

  • numeroase date privind siguranța și eficacitatea pentru fiecare vaccin COVID-19 monovalent ARNm,
  • date privind siguranța și imunogenitatea obținute dintr-un studiu clinic pe un vaccin COVID-19 bivalent cu ARNm de la varianta Omicron BA.1, și
  • date non-clinice obținute cu ajutorul unui vaccin COVID-19 bivalent cu ARNm din tulpina originală și ARNm în comun cu liniile BA.4 și BA.5 ale variantei Omicron.

În mod similar, Administrația alimentelor și medicamentelor din SUA a modificat autorizările pentru utilizare de urgență a vaccinurilor COVID-19 Moderna și Pfizer-BioNTech pentru a autoriza formulările bivalente ale vaccinurilor (vaccin Moderna COVID-19, bivalent (original și Omicron BA.4/BA.5) și vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19, bivalent (original și Omicron BA.4/BA.5)) pentru utilizarea ca doză de rapel unică după schema de vaccinare primară sau de rapel.

Pe măsură ce pandemia evoluează, se urmărește obținerea unei game largi de vaccinuri adaptate pentru diferite variante de SARS-CoV-2, oferind astfel țărilor o serie de opțiuni adecvate nevoilor lor pentru a-și stabili strategiile de vaccinare. Este un element cheie în strategia generală de a combate pandemia, fiind imposibil de prezis cum va evolua virusul pe viitor și ce variante vor circula în iarna aceasta.

Vaccinurile originale Comirnaty și Spikevax (fost Moderna) rămân la fel de eficiente în privința prevenirii îmbolnăvirilor grave, a spitalizării și a deceselor asociate COVID-19 și vor fi utilizate în campaniile de vaccinare din UE, în special în schemele de vaccinare primară.

Tags

Vaccinurile și vaccinarea împotriva COVID-19 explicate – Introducere

2:39

Vaccinul te protejează de o formă gravă de COVID-19 disease.

1:22

De ce unele persoane vaccinate sunt internate în spital din cauza COVID-19?

0:58

Cum au putut fi vaccinurile dezvoltate în timp record, păstrând totodată calitatea și siguranța?

2:29

Ce sunt studiile clinice și sunt acestea de ajuns pentru a dovedi că vaccinul este sigur?

3:21

Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARNm împotriva COVID-19, cum sunt Pfizer-BioNTech și Moderna?

2:13

Cum funcționează vaccinurile pe bază vectori viral?

1:02

Cum trebuie să răspundem la afirmațiile că vaccinurile ARNm pot cauza modificări genetice și că vom vedea aceste efecte în deceniile ce urmează?

2:36

Cum funcționează vaccinurile pe bază de proteină?

3:44

Cum ştiu ce vaccin antiCOVID-19 să aleg sau să recomand?

1:05

Ce analize sau examinări sunt necesare înainte de vaccinarea împotriva COVID-19?

0:57

Este posibil ca o variantă a virusului SARS-CoV-2 să cauzeze forme mai grave ale bolii?

1:40

De ce trebuie să se vaccineze adulții mai în vârstă?

1:33

Dacă COVID-19 devine endemică, va mai fi necesară vaccinarea?

1:01

De ce este nevoie să rămânem în unitatea medicală 15-30 de minute după vaccinarea COVID-19?

1:42

Este posibilă infectarea cu COVID-19 în timpul unei vizite pentru imunizare la o unitate medicală?

1:12

Ce sunt vaccinurile COVID-19 bivalente de rapel?

5:07

Care este recomandarea de utilizare a vaccinurilor COVID-19 bivalente actualizate de rapel?

2:15

Cum acționează vaccinurile COVID-19 bivalente actualizate?

1:52